Brno
+420607332222
psychologmaxova@email.cz

Koučink

Konzultace pro oblast harmonického vývoje osobnosti

Koučování (Coaching)

Koučování  je vztah mezi 2 rovnocennými partnery – koučem a koučovaným, který je založený na vzájemné důvěře, otevřenosti a upřímnosti, a to vždy s respektem. Tenhle specifický a dle domluvy na danou dobu trvající proces má hlavní cíl, a to dosáhnout osobního a profesního úspěchu a klientova růstu v oblasti, na kterou se hodlá zaměřit a zaměří. Logické, že?

Mezi koučovací metody patří především kladení otázek (v tom je kouč fakt dobrý) a stanovování potřebných strategií s cílem dovést koučovaného k jeho odpovědím (někdy je to fakt těžké, ale najdou se), následuje sebepoznání, stanovení si životních hodnot a osobních priorit, pojmenování dílčích cílů, a především cíle hlavního.Tedy toho, proč klient za koučem vlastně přišel.

Pro tvou představu, dojít k cíli je někdy jako pořádný výstup na Mont Everest, i když se to na začátku tak nemusí jevit. Krok za krokem, a třeba i v bolestech, ale když to nevzdáš, se svým mentálním koučem jsi tam! A ten nádherný pocit Vítěze? Není nad něj!

Kdy se tedy člověk rozhodne pro to mít svého mentálního kouče?

V situaci, kdy si opakovaně klade otázky jako:

„Mám problém, nevím kudy kam, jak blbec se točím ve spirále. Co mám dělat? Jak dosáhnout toho, aby můj život měl smysl? Mám vůbec na to, abych začal studovat vysokou školu? A kterou? Proč se mi ve fotbale nedaří? Co udělat, abych se dostal mezi hráčskou elitu?“

Ale pozor! Tvůj mentální kouč nebude žít tvůj život, žije si happy ten svůj, a ani za tebe nepřevezme zodpovědnost za něj. Povzbudí tě, naboostuje k odpovědnému, pozitivnímu postoji a stane se tvou podporou po celou dobu, na kterou bude váš kontrakt, spolupráce, navázány. Ale nebuď smutný. I potom, co tvůj koučink skončí a tenhle moment poznáš moc dobře, je tu pořád pro tebe, zná tvůj příběh a jeho slova ti i příště budou dávat smysl.

Významnou osobností v koučinku je Sir John Whitmore a mně se moc líbí jeho koučovací model GROW, který také využívám. Nastíním ti ho:

Slovo GROW je utvořeno z počátečních písmen 4 anglických slov:

Goals – cíle, které si koučovaný určí – „Co chci?“

Reality – realita – uvědomění si současného nevyhovujícího stavu – „Jak je to reálně teď?“

Options – možnosti tedy alternativy řešení – „Co mohu udělat pro změnu stavu?“

a konečně

Will – vůle – vůle koučovaného k „AKCI“ – „Jsem rozhodnutý/á, jdu do toho! Mám konkrétní plán KDY – KDO – CO – KDE.“

(z angl. when, who, what, where)

Osnova koučovacího rozhovoru vypadá takhle:

  1. Seznámení se, počátek dialogu, stanovení dílčích a hlavního cíle, uzavření vzájemného kontraktu
  2. Popis situace koučovaného
  3. Rekapitulace mentálním koučem
  4. Doplnění reality o detaily a rekapitulace celku
  5. Stanovení prioritních výzev klienta
  6. Možnosti řešení a volba varianty JAK na TO
  7. Akční plán. „Jdeš do akce!“
  8. Do dalšího sezení, které je obvykle za 10 až 14 dní, si koučovaný stanoví s mentálním koučem akční kroky, o jejich splnění bude následně svému koučovi referovat.
  9. Celý proces koučování není časově vymezen, záleží na délce sjednaného kontraktu a splnění zakázky, koučinku dané oblasti.
  10. Tak co? Dává to smysl?